Εξελίξεις στο Brexit! Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει το Κοινοβούλιο ήταν παράνομη αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας σε μία ιστορική απόφαση.

 

Ο κ. Johnson ανέστειλε την λειτουργία του Κοινοβουλίου (prorogation) πέντε εβδομάδες νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά το δικαστήριο δήλωσε ότι ήταν παράνομο να σταματήσουν οι λειτουργίες του κατά την προετοιμασία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Το prologation γενικότερα αποτελεί μια νόμιμη διαδικασία κατά την οποία αναστέλλεστε κάθε χρόνο η λειτουργία του κοινοβουλίου. Έπειτα ακολουθεί ο λόγος της βασίλισσας με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όμως ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας πρότεινε την μεγαλύτερη διάρκεια prologation στην σύγχρονη ιστορία. Για αυτή την απόφαση κατηγορήθηκε έντονα ως αντιδημοκρατική σε μια κρίσιμη (Brexit) περίοδο για την χώρα.

 

Διαβάστε επίσης: Brexit: Υπόσχεση Κόρμπιν για δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ

 

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι θα «σεβαστεί την ετυμηγορία», αλλά «διαφωνεί έντονα» με αυτή.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Lady Hale δήλωσε ότι «η απόφαση ήταν αντίθετη με τα θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας».

Μια σειρά βουλευτών ζήτησαν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Ο κ. Johnson υποστήριξε ότι ήθελε να πραγματοποιήσει την αναστολή πριν από την Ομιλία της Βασίλισσας, ώστε να περιγράψει τις νέες πολιτικές της κυβέρνησής του.

Αλλά οι αναλυτές δήλωσαν ότι προσπαθεί να σταματήσει τους Βουλευτές να εξετάσουν τα σχέδια του Brexit και ότι η αναστολή ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό, τι ήταν απαραίτητη για μια Ομιλία της Βασίλισσας.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, John Bercow, είχε δηλώσει πριν την απόφαση του δικαστηρίου ότι αυτό το “prologation δεν αποτελεί συνηθισμένη διαδικασία και είναι το μεγαλύτερο μετά τον πόλεμο”.

Μετά την απόφαση, δήλωσε ότι έχει “δώσει εντολή στις αρχές της Βουλής των Κοινοτήτων να προετοιμαστούν … για την επανάληψη των εργασιών” την Τετάρτη.

Είπε ότι οι ερωτήσεις στον πρωθυπουργό – που συνήθως διεξάγονται την Τετάρτη – δεν θα πραγματοποιηθούν επειδή ο κ. Johnson είναι στη Νέα Υόρκη για την σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.

Ωστόσο, ο κ. Bercow δήλωσε ότι θα υπάρξουν επείγουσες ερωτήσεις, υπουργικές δηλώσεις και αιτήσεις για συζητήσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού

Ο ηγέτης του εργατικού κόμματος, κ. Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι η απόφαση έδειξε την «περιφρόνηση για δημοκρατία» του κ. Johnson, προσθέτοντας: «Καλώ τον Μπόρις Τζόνσον να εξετάσει τη θέση του».

Ο κ. Corbyn έπρεπε να ολοκληρώσει τη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον με ομιλία του την Τετάρτη, αλλά τελικά αυτό θα γίνει την Τρίτη το απόγευμα ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο.

 

Με πληροφορίες από το BBC News

Φωτογραφία ABC News

 

Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων. Ιδρυτής του Pressnea.gr