Τι να πάρω στο στρατό; Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει ένας φαντάρος όταν έρθει το χαρτί για το στρατό.

Φτιάξαμε μια λίστα με όσα πράγματα που θα χρειαστούν για να είναι ο νεοσύλλεκτος προετοιμασμένος. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρεθούν στο ΚΨΜ (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας) το οποίο πέρα από μέρος που πωλεί φαγητά είναι και κάτι σαν μίνι μάρκετ. Όμως είναι καλό ο νέος φαντάρος που δεν γνωρίζει το στρατόπεδο να μην ψάχνει τελευταία στιγμή το ΚΨΜ για κάτι που έχει ξεχάσει.

1. Ξυριστικά

Λογικά γνωρίζεται το κόλλημα του στρατού για μάγουλο “λάμπα”. Κάθε φαντάρος πρέπει να ξυρίζεται καθημερινά. Για αυτό τον λόγο χρειάζονται ξυραφάκια καλής ποιότητας, αφρός ξυρίσματος και after shave.

Όλα αυτά καλό είναι να τα έχετε μέσα σε ένα νεσεσέρ για να το παίρνετε μαζί σας κάθε φορά που πάτε για ξύρισμα.

2. Προϊόντα προσωπικής υγιεινής

Θα χρειαστείς πράγματα για το μπάνιο. Αυτά είναι πετσέτες, σαμπουάν και αφρόλουτρο (ή ακόμα καλύτερα ένα 2 σε 1), και αποσμητικό. Προαιρετικά μπορείς να πάρεις σαπούνι ή σφουγγάρι.

Επιπλέον θα χρειαστείς χαρτί υγείας καθώς δεν υπάρχει στις τουαλέτες και μωρομάντηλα καθώς δεν θέλεις να κάθεσαι πολύ ώρα στις τουαλέτες (οι οποίες είναι τούρκικες). Τα μωρομάντηλα βοηθούν ώστε να τελειώνεις με την ανάγκη σου γρήγορα

Για την στοματική υγιεινή χρειάζεσαι προφανώς οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Μην ξεχάσεις επίσης αντισηπτικά μαντιλάκια, νυχοκόπτη,ωτοασπίδες και σακούλες για τα άπλυτα και για πολλές άλλες χρήσεις.

Χρήσιμα θα σου φανούν και τα γάντια μίας χρήσης, κατά προτίμηση μαύρα για να τα χρησιμοποιήσεις σε αγγαρείες όπως τον καθαρισμό της τουαλέτας και την σκουπιδιάρα.

3. Για τον ύπνο σας

Για τον ύπνο χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα sleeping bag στο οποίο θα κοιμάστε. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται δύο πράγματα: Πρώτον, δεν θα χαλάει το στρώσιμο του κρεβατιού το οποίο στρώνεται με συγκεκριμένο τρόπο σαν “φάκελος”. Υπάρχουν δεκάλεπτα  βίντεο στο youtube που εξηγούν πως γίνεται αυτό. Όπως καταλαβαίνεται το να γλιτώνετε αυτή την διαδικασία κάθε πρωί σας γλυτώνει χρόνο καθώς θα κοιμάστε πάνω από τον φάκελο, μέσα στο sleeping bag. O δεύτερος λόγος είναι η καθαριότητα. Το να κοιμάστε μέσα στο κρεβάτι και τα παπλώματα του στρατού δεν είναι και ότι πιο υγιεινό. Υπάρχουν μάλιστα στρατιώτες που έβγαλαν εξανθήματα από τον ύπνο στον στρατό. Κάτι ακόμα που βοηθάει σε αυτό είναι το να έχετε και ένα σεντόνι ανάμεσα από το φάκελο και το sleeping bag.

Επίσης αναγκαίο είναι και ένα σπρέι για τους κοριούς για να ψεκάσετε το κρεβάτι σας.

4. Τι να πάρω στο στρατό από ρούχα;

Για τον χειμώνα:

2 μπλούζες φούτερ παραλλαγής

7 μπλουζάκια παραλλαγής

Ισοθερμικά

10 τουλάχιστον ζευγάρια μάλλινες κάλτσες

10 τουλάχιστον σλίπ

Λαιμουδίερα και γάντια

 

Για το καλοκαίρι:

10 μπλουζάκια παραλλαγής

10 τουλάχιστον ζευγάρια κάλτσες (χοντρές για να μην χτυπάνε οι αρβύλες)

10 τουλάχιστον σλίπ

 

Από πολιτικά ρούχα είναι καλό να έχετε άλλα όχι πολλά. Ιδιαίτερα μέχρι την ορκωμοσία σας δεν θα έχετε εξόδους άρα πάρτε το πολύ 2 σύνολα ρούχων και 2 ζευγάρια πολιτικές κάλτσες.

5. Για τα παπούτσια

Για τις αρβύλες του στρατού χρειάζεστε πάτους συλληπτικός και αντιμυκητιακή πούδρα ποδιών. Επίσης η βαζελίνη μπορεί να βοηθήσει στο να μαλακώσουν το άρβυλα εάν εφαρμόζεται σε αυτά κάθε βράδυ.

Θα χρειαστείτε επίσης βαφή για τα άρβυλα (camel) καθώς αυτή που δίνεται από τον στρατό απαιτεί κόπο και χρόνο που δεν υπάρχει στο στρατό.

6. Λουκέτα

Στο στρατό όπως ίσως έχετε ακούσει συμβαίνουν συχνά κρούσματα κλοπών. Για αυτό το λόγο χρειάζεστε 1 λουκέτο όπλου με μακρύ λαιμό,1 για φοριαμό, 1 για σακίδιο ταξιδίου,1 για το “λουκάνικο”.

7. Φάρμακα

Καλό είναι να έχετε τα ακόλουθα από φάρμακα: παυσίπονα και καραμέλες για το λαιμό.

Δυστυχώς συμπληρώματα διατροφής δεν επιτρέπονται κανονικά στα στρατόπεδα. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε να τα περάσετε επειδή η διατροφή σας στο στρατό θα είναι πολύ κακή.

8. Φακός

Ο φακός μπορεί να σας φανεί χρήσιμος όταν κάνετε σκοπιές. Στις σκοπιές υπάρχει πολύ σκοτάδι και έτσι εάν ακούσετε κάποιον θόρυβο καλό είναι να μπορείτε να δείτε από που προέρχεται. Φροντίστε να είναι μικρός σε μέγεθος για να χωράει στις τσέπες σας.

9. Κινητό

Το θέμα του κινητού απασχολεί πολύ κόσμο πριν μπει στο στρατόπεδο. Κανονικά επιτρέπονται κινητά χωρίς κάμερα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα διαβάστε: Κινητό στο στρατό – Τι ισχύει 

Αυτό που συνιστούμε είναι τα πάρετε ένα κινητό χωρίς κάμερα ανεξάρτητα εάν πάρετε και το smartphone μαζί σας έτσι ώστε εάν σας το πάρουν το smartphone να έχετε μαζί σας κινητό.

Το κινητό που προτείνουμε είναι το FlameFox Easy3 το οποίο μπορεί να παίζει και τραγούδια σε κάρτα sd και αξίζει μόλις 12€!

Μπορείτε επίσης να βγάλετε μία sim κλώνος έτσι ώστε να έχετε το νούμερο σας και στα δύο τηλέφωνα.

Για την φόρτιση του κινητού χρήσιμα μπορεί να σας φανεί ένα powerbank και ένα τάφ δύο θέσεων.

Τι χορηγεί ο στρατός

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι πολλά πράγματα τα παραχωρεί ο στρατός.

Κάθε νεοσύλλεκτος λαμβάνει τα παρακάτω είδη σύμφωνα με τον στρατό:

 • Α/Α ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡ/ΣΕΙΣ
  1 Πετσέτα προσώπου 1 α) Στους οπλίτες (ΕΔ) χορηγείται επιπλέον μία (1) στολή ασκήσεων. Στους οπλίτες 3 μηνης θητείας χορηγούνται 2 σετ.

  β) Στους οπλίτες των (ΕΔ) χορηγείται επιπλέον ένα (1) ζεύγος.

  2 Πετσέτα λουτρού 1
  3 Πετσέτα ποδιών 1
  4 Σάκοι ιματισμού 1
  5 Σαπουνοθήκη 1
  6 Ζώνη λαδί οπλιτών 1
  7 Πλακίδια ταυτοτήτων 1
  8 Αλυσίδες ταυτοτήτων 1
  9 Ωτοασπίδες 1
  10 Οπλόσημο 1
  11 Υδροδοχείο 1
  12 Πηλήκια ασκήσεων 1
  13 Χιτώνια στολής ασκήσεων (α) 3
  14 Παντελόνια στολής ασκήσεων (α) 3
  15 Πουλόβερ οπλιτών 1
  16 Τζάκετ παραλλαγής 1
  17 Μπερές 1
  18 Εσωτ. επένδυση χιτωνίου στολής ασκήσεων 2
  19 Εσωτ. επένδυση παντελονιού στολής ασκήσεων 1
  20 Φανέλες αθλητικού τύπου 1
  21 Σλιπ 1
  22 Άρβυλα (β) 1
  23 Σαγιονάρες 1
  24 Κάλτσες μάλλινες 2
  25 Μπλούζα κοντ παραλλαγής 2

Επίσης απαγορεύονται τα εξής: κινητό τηλέφωνο με κάμερα, όπλα, πυρομαχικά, εκρηχτικούς μηχανισμούς, οινοπνευματώδη ποτά, φωτογραφικές μηχανές, ραδιόφωνο, προκηρύξεις και έντυπα που έχουν σκοπό κάθε είδους προσηλυτισμό.

 

Σε περίπτωση που ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ο νεοσύλλεκτος, να έχει μαζί του την ιατρική συνταγή προκειμένου να την επιδείξει στα αρμόδια όργανα της Μονάδας Κατάταξης.

 

Διαβάστε επίσης: Υπηρεσίες στο στρατό: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

 

Με όλα αυτά θα είστε έτοιμοι για το στρατό. Πιστεύω ότι απαντήσαμε στην ερώτηση “Τι να πάρω στο στρατό”

Καλή θητεία!!