ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα PlayStation 5 και Xbox Series X αναμένεται να στοιχίζουν σχεδόν $500 το καθένα

Οι Microsoft και Sony αναμένεται να λανσάρουν τις νέας γενιάς παιχνιδοκονσόλες τους στα τέλη του 2020.

Tο κόστος καθεμίας από τις κονσόλες αναμένεται να είναι $499, με το ρεπορτάζ του Takashi Mochizuki για το Bloomberg να επιβεβαιώνει ότι ο Ιαπωνικός κολοσσός αντιμετωπίζει δυσκολίες για να καθορίσει την τιμή της κονσόλας του λόγω του αυξημένου κόστους κατασκευής.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το κόστος κατασκευής του PlayStation 5 έχει φτάσει τα «$450 περίπου ανά μονάδα», γεγονός που αναγκάζει την εταιρεία να λάβει δύσκολες αποφάσεις για τον καθορισμό της λιανικής τιμής του καθώς προετοιμάζεται να δώσει μάχη με την Microsoft και το Xbox Series X.

Τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία αφορούν στην αξιόπιστη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων μνήμης NAND flash και DRAM, καθώς η ζήτηση από τους κατασκευαστές smartphones είναι πολύ μεγάλη (η Samsung πρόσφατα ανακοίνωσε τη σειρά Galaxy S20 που απαιτεί 8GB, 12GB ή και 16GB).Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η Sony θα είχε καθορίσει την τιμή της νέας κονσόλας αυτή την περίοδο (μέσα στον Φεβρουάριο) και θα ξεκινούσε την παραγωγή της μέσα στην Άνοιξη.

Αντ’ αυτού η εταιρεία διατηρεί μία στάση αναμονής, με ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας να υποστηρίζουν ότι καθοριστικός παράγοντας για την τελική τιμή του θα παίξει η τιμή του Xbox Series X όταν οριστεί από την Microsoft.

Οι εταιρείες συχνά πωλούν το hardware τους με χαμηλά περιθώρια κέρδους ή ακόμα και με απώλειες, καθώς αντισταθμίζονται ή κερδίζουν από το λογισμικό ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους. Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Sony, κ. Kenichiro Yoshida δήλωσε πρόσφατα ότι η επιχείρηση της Sony (PlayStation) πρέπει να κρίνεται με βάση τον αριθμό των ενεργών χρηστών και όχι με τον αριθμό των μονάδων hardware που πωλήθηκαν.

Ορισμένοι από το προσωπικό της Sony στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών λένε ότι η εταιρεία θα πρέπει να πουλήσει την κονσόλα της ακόμα και με απώλειες στην αρχή αν κριθεί απαραίτητο ώστε να ανταγωνιστεί την Microsoft στην τιμή, ενώ άλλα στελέχη της Sony δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν η εταιρεία να ξεκινήσει να έχει κέρδη από την αρχή όπως συνέβη με το PS4. Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις ΗΠΑ το PS4 στοίχιζε $399 και κόστιζε περίπου $381 για να κατασκευαστεί/ παραχθεί. Με το κόστος κατασκευής να φτάνει τα $450 σήμερα, το PS5 ενδέχεται να φτάσει να κοστίζει τουλάχιστον $470, αν υποθέσουμε ότι η Sony επιθυμεί να έχει κέρδος όσο περίπου είχε με το PS4 στην αρχή.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τον λογαριασμό του hardware του PlayStation 5 υπό έλεγχό και πρέπει να παράγουμε τον ακριβή αριθμό μονάδων στην αρχική παραγωγή» δήλωσε ο Chief Financial Officer της Sony, Hiroki Totoki, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των επενδυτών και των αναλυτών για τα κέρδη της εταιρείας στις αρχές του μήνα.

 

Πηγή: insomnia.gr

Comment here