Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορούμε να πούμε ότι ταρακούνησε για τα καλά το πολιτικό και κοινωνικό πεδίο την περίοδο κατά την οποία στη κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν και συνεχίζει να είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα που ταλανίζει την χώρα για πάνω από 30 χρόνια, και που (κακώς θα έλεγα εγώ) κάθε κυβέρνηση δεν έπαιρνε το πολιτικό ρίσκο να επιλύσει.

Η συμφωνία αντικατέστησε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που κατάργησε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και έδωσε την μέχρι πρότινος ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Το αποτέλεσμα της συμφωνίας πιστεύω δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερο για την Ελλάδα, και μπορούμε να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να πάρει αυτό το μεγάλο πολιτικό ρίσκο το οποίο του στέρησε την εξουσία για χάρη της ιστορικής αυτής συμφωνίας.

Γιατί είναι ιστορική αυτή η συμφωνία;

Αρχικά έδωσε τέλος στην πολυετή διαδικασία για την εύρεση σύνθετης ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κατά δεύτερον και σημαντικότερον για εμένα , η Βόρεια Μακεδονία πλέον αποποιείται οποιασδήποτε σχέσης με την ελληνική ιστορία και γλώσσα.

Με τη συμφωνία καθορίζεται ρητά ότι η επίσημη γλώσσα της γειτονικής μας χώρας ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών χωρών και ουδεμία σχέση έχει με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική κουλτούρα.

Επίσης η γειτονική χώρα άλλαξε το σύνταγμα και την νομοθεσία της με σκοπό να μην εμπεριέχονται ελληνικά στοιχεία σε πλατείες, κτίρια μέχρι και σε αγάλματα και δημόσιες υπηρεσίες.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει και ένας καινούργιος κύκλος συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για θέματα του εμπορίου που βασανίζουν τις δύο χώρες πολλά χρόνια.

Το γεγονός ότι πολύ πριν την τωρινή συμφωνία ,πάνω από 100 κράτη είχαν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, νομίζω θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά στα υπόψιν.

Η Ελλάδα έχει πλέον έναν καινούργιο σύμμαχο στα Βαλκάνια στην προσπάθεια να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναβαθμίζεται επίσης και ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης.

Όλα τα σχετικά ελληνικά αιτήματα έγιναν αποδεκτά ,με την γειτονική χώρα να αλλάζει μέχρι και τις πινακίδες των αυτοκινήτων για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος σκοπός.

Επίσης η χώρα μας βοήθησε την Βόρεια Μακεδονία πλέον να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύοντας έτσι την θέση της στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να κριθεί παρά μόνο με θετικό πρόσημο για την χώρα μας ,και ο κ.Τσίπρας πρέπει να νιώθει απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του παρά το πολιτικό κόστος που υπέστη στις προηγούμενες εκλογές.