ΑΠΟΨΕΙΣΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως το εργατικό κόμμα θα νικήσει τις εκλογές στην Μ. Βρετανία

Σε εκλογές οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία στην σκιά του Brexit. Το αποτέλεσμα θα κρίνει το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, το συντηρητικό και το εργατικό θα διεκδικήσουν την εξουσία και οι επικεφαλής τους την θέση του Πρωθυπουργού.

Αυτή την στιγμή οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο συντηρητικό κόμμα του Μπόρις Τζόνσον. Παρόλα αυτά είναι αδύνατον να γίνουν προβλέψεις για τις βρετανικές εκλογές. Όπως και με το δημοψήφισμα του 2015 (δημοσκοπήσεις έδειχναν νίκη της παραμονής στην ΕΕ) είναι πολύ πιθανόν και σε αυτές τις εκλογές να υπάρξει ανατροπή με νίκη των εργατικών και του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το σχέδιο του για το Brexit

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ δίχως συμφωνία. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν στήριζε τις πρόωρες εκλογές πριν πάρει η Μεγάλη Βρετανία μια ακόμη παράταση από την Ευρώπη.

Μέτα από μία ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές υποστηρίζει ότι θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ για μια νέα συμφωνία μέσα σε διάστημα έξι μηνών και έπειτα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με επιλογή είτε την νέα συμφωνία είτε την παραμονή στην ΕΕ.

Μια λογική πρόταση

Το πρόβλημα του πρώτου δημοψηφίσματος το 2015 ήταν το γεγονός ότι έγινε με σκοπό να βγει ως αποτέλεσμα η παραμονή. Κανένας πολιτικός ακόμη και αυτοί που στήριζαν την έξοδο δεν είχαν σχέδιο για την περίπτωση που έβγαινε το Όχι.Ένα δεύτερο δημοψήφισμα σαν αυτό που προτείνει ο πρόεδρος των εργατικών έχει περισσότερη λογική και είναι εφαρμόσιμο σε κάθε περίπτωση.

Γιατί η εκλογική ανατροπή είναι πιθανή

Ο Τζέρεμι Κόρμπυν είναι ένας αριστερός πολιτικός με ριζοσπαστικές απόψεις. Βασικό σύνθημα του κόμματος του είναι το “For the Many, not the Few”(για τους πολλούς, όχι για τους λίγους), θέλει να μειώσει τις οικονομικές ανισότητες καταπολεμώντας τους πλούσιους, να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων. Είναι υπέρμαχος της ειρήνης ενώ παλαιότερα είχε υποστηρίξει τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν σχεδόν αδύνατο να κερδίσει την ψήφο των πολιτών της Μεγάλης Βρετανίας καθώς μόνο η κατώτερη τάξη θα τον στήριζε.

Σε αυτές όμως τις εκλογές το Brexit αλλάζει ριζικά τις εξελίξεις. Πέρα από την στήριξη της εργατικής τάξης ο Κόρμπυν θα διεκδικήσει και την ψήφο των πολιτών ιδιαίτερα των επιχειρηματιών που φοβούνται τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Μια τέτοια έξοδο για την οποία οι οικονομολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους  θα γίνει πολύ πιθανή με νίκη του Μπόρις Τζόνσον και του συντηρητικού κόμματος.

Μπορεί το εργατικό κόμμα να μην υποστηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή αλλά το δημοψήφισμα που προτείνει είναι το μόνο που μπορεί να σταματήσει το Brexit.

Με αυτόν τον τρόπο το εργατικό κόμμα έχει την στήριξη της εργατικής και κατώτερης οικονομικά τάξης (πολύ από αυτούς στήριξαν την έξοδο από την ΕΕ) λόγω των ριζοσπαστικών απόψεων του προέδρου του αλλά και μέρος της μεσαίας και ανώτερης τάξης λόγω της στήριξης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος το οποίο αποκλείει μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ο ρόλος του εκλογικού συστήματος

Το κόμμα των φιλελεύθερων δημοκρατικών είναι το κόμμα στην Μεγάλη Βρετανία το οποίο στηρίζει ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή την παραμονή στην ΕΕ.

Όμως το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Μεγάλης Βρετανίας(first-past-the-post) ενισχύει τον δικομματισμό.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, η χώρα χωρίζεται σε πολλές εκλογικές περιφέρειες οι οποίες εκλέγουν από έναν αντιπρόσωπο η κάθε μια (τον πρώτο σε ψήφους) κάνοντας έτσι πολύ δύσκολη την εκλογή ενός υποψηφίου από ένα μικρό κόμμα. Έτσι οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς θεωρούν την ψήφο στα μικρά κόμματα ως “χαμένη”.

Το αποτέλεσμα αυτού του συστήματος θα είναι οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ να μην ψηφίσουν το κόμμα των φιλελεύθερων δημοκρατών αλλά το εργατικό που έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει έδρες και την εξουσία

Comment here