Τα κρούσματα κορονοιού τον Αύγουστο έφτασαν τα 2.785 σημειώνοντας μια ραγδαία αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι για όλο τον Ιούλιο ήταν 1068. 

Βεβαίως, ο αριθμός των τεστ αυξάνει και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αλλά αυτός δεν είναι ο πραγματικός λόγος της ραγδαίας αύξησης.

“Η απιστία στον κορονοιό”  

Η πραγματική αιτία της αύξησης βρίσκεται στην έντονη συνωμοσιολογία σχετικά με την ύπαρξη του ιού. Δεν νομίζω να υπάρχει άτομο στην Ελλάδα που δεν έχει ακούσει στον περίγυρο του τα εξής: “Κορονοιος δεν υπάρχει”, “είναι μια απλή γρίπη”, “κρύβονται από πίσω συμφέροντα”, “τα νοσοκομεία αναλάβουν τα έξοδα της κηδείας εάν δηλώσεις ότι ο συγγενής σου πέθανε από τον κορονοιό”, “το εμβόλιο υπάρχει αλλά δεν μας το δίνουν” και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι απόψεις οδηγούν προφανώς στη μη τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αυτοί που πιστεύουν σε αυτά τα σενάρια προσπαθούν να πείσουν τους συγγενείς και τους φίλους τους να κάνουν το ίδιο.

Συνεπώς, όσο περισσότερο αυξάνονται οι υποστηρικτές των συνομοσιολόγων τόσο πιο δύσκολο είναι οι αρχές να εφαρμόσουν την τήρηση των μέτρων. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας “είναι αδύνατον σε κάθε μέρος να υπάρχει ένας αστυνομικός να επιβάλει τον νόμο”.

Η κοινωνία πλέον είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: αυτούς που “πιστεύουν στον ιό” και σε αυτούς που τον θεωρούν μία απάτη. Μία κατάσταση που θυμίζει πάρα πολύ τον χωρισμό των “μνημονιακών” και “αντιμνημονιακών” στα πρώτα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης του 2009.

Μια σημαντική διαφορά βέβαια με αυτήν την κατάσταση είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα με αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο αλλά αυτή την στιγμή η αντίρρηση στον ίο εκφράζεται μόνο σε ατομικό επίπεδο.

 

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνοι από τη χρήση μάσκας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Η επιτυχία του Μαρτίου

Η κατάσταση τον Μάρτιο ήταν πολύ διαφορετική. Και ο σημαντικότερος λόγος ήταν οι ειδήσεις και οι εικόνες που ερχόντουσαν από την Ιταλία όπου η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο και ο αριθμός των νεκρών ήταν μεγάλος. Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος στην συντριπτική του πλειοψηφία να εφαρμόσει ένα πολύ αυστηρότερο μέτρο, αυτό του lockdown.

Εκείνη την περίοδο, ο κόσμος πρώτα ανησυχούσε να μην κολλήσει τον ιό και δευτερευόντως για το πρόστιμο. Το κράτος έτσι θωράκισε στο βαθμό που μπορούσε το σύστημα υγείας και η Ελλάδα κατάφερε να αποτελέσει υπόδειγμα στον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το lockdown έληξε και σιγά σιγά τα μαγαζιά άνοιγαν με νέα βέβαια δεδομένα.

Η επόμενη μέρα  

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανάλογος με το ποσοστό της συνωμοσιολογίας. Όσο περισσότερο αυξάνονται οι απόψεις αυτές τόσο περισσότερο θα αυξάνονται τα μέτρα όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες με το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ και την επέκταση της χρήσης μάσκας.

Η τήρηση λοιπόν της χρήσης μάσκας είναι πλέον απαραίτητη όχι μόνο για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και διατήρησης της λειτουργίας της οικονομίας η οποία πλήττεται από αυτά τα μέτρα.

Έχουν βάση οι θεωρίες συνωμοσιολογίας;

Η απάντηση είναι όχι. Άμα κάποιος σκεφτεί λογικά θα καταλάβει ότι είναι αδύνατον να έχει συνωμοτήσει όλο το σύμπαν για να δημιουργήσει όλη αυτή την κατάσταση και κανένας ηγέτης χώρας να μη μιλάει.

Αν για παράδειγμα πάρουμε ως δείγμα τον Έλληνα πρωθυπουργό, ποίο λόγο έχει να διαλύσει την οικονομία του η οποία μάλιστα βασίζεται στον τουρισμό;

Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ακόμα, τότε και πάλι δεν θα βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα καθώς όλοι βγαίνουν οικονομικά χαμένοι από αυτή την κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο ηγέτη χώρας, είτε μικρής είτε μεγάλης.

Αν ίσχυε οποιαδήποτε συνωμοσία, για ποίο λόγο για παράδειγμα οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να έχουν για να σιωπούν. Την ώρα μάλιστα που οι απώλειες των εσόδων τους είναι τεράστιες.

Επίσης, αστείες και εντελώς ανυποστήρικτη είναι η “περιβόητη” ιστορία ότι άμα υπογράψεις χαρτί ότι ο συγγενείς σου πέθανε από κορονοϊό τότε απαλλάσσεσαι από τα έξοδα της κηδείας. Μια ψεύτικη ιστορία η οποία διαδόθηκε από κάποιον και στην συνέχεια μέσω του ίντερνετ βρήκε μεγάλη απήχηση στους συνωμοσιολόγους.

Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί που πιστεύουν αυτές τις ιστορίες;      

Αν και οι θεωρίες αυτές δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία και την οικονομία-καθώς τα μέτρα αυξάνονται- μπορώ να καταλάβω αυτούς που τις πιστεύουν. Ο κύριος λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα που τους έφερε ο ιός. Καταστηματάρχες έπρεπε να κλείσουν τα καταστήματα τους, εργαζόμενοι είδαν τον μισθό τους και το ωράριο εργασίας τους να μειώνεται, πολλοί έχασαν την δουλεία τους και τα ξενοδοχεία δεν είδαν ποτέ τους τουρίστες που περιμένανε.

Όλα αυτά μας κάνουν κάποιους πιο επιρρεπείς στο να στραφούν κατά τον μέτρων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο ιός υπάρχει και η διάδοση του είναι πολύ επικίνδυνη.

 

Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων. Ιδρυτής του Pressnea.gr