Υπάρχουν σίγουρα στην εποχή covid που ζούμε η συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν κίνδυνοι από τη χρήση μάσκας. Σίγουρα θα έχετε ακούσει συνανθρώπους σας να αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας δεν κάνει καλό στην υγεία. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Ας εξετάσουμε κάθε μύθο που υπάρχει και τι απαντάνε οι επιστήμονες.

Οδηγεί η παρατεταμένη χρήση μάσκας σε έλλειψη οξυγόνου;

Τον τελευταίο καιρό, έχει εμφανιστεί ο μύθος ότι η χρήση μάσκας μειώνει το οξυγόνο που λαμβάνει ο οργανισμός. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμα και με την χρήση μάσκας ο άνθρωπος μπορεί να εισπνέει και να εκπνέει κανονικά τον αέρα.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία μάλιστα αναφέρει:

«Η αποφυγή της χρήσης μάσκας με τη γενική έννοια ‘’αναπνευστικοί ασθενείς’’ δεν έχει καμιά εφαρμογή. Ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση.»

Θέση στο θέμα έχει λάβει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας:

Η παρατεταμένη χρήση ιατρικών μασκών μπορεί να γίνει δυσάρεστη. Ωστόσο, δεν οδηγεί σε τοξικότητα οξυγόνου (CO2) ή έλλειψη του. Ενώ φοράτε ιατρική μάσκα, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά ώστε να σας επιτρέπει να αναπνέετε κανονικά. Μην επαναχρησιμοποιείτε μάσκα μίας χρήσης και να την αλλάζετε αμέσως εάν γίνει υγρή.

Ακόμα και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να φοράνε μάσκα καθώς θεωρούνται ευπαθείς ομάδα. Καλύτερο θα ήταν εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία να αποφύγετε τις μετακινήσεις όπου δεν είναι αναγκαίες και να κάνετε συχνά διλήμματα από τη χρήση της.

Η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη κατά την διάρκεια της γυμναστικής

Γυμναστική και μάσκα είναι όντως ένας επικίνδυνος συνδυασμός.

Ένας αθλητής κατά την άσκηση πρέπει να αναπνέει κανονικά. Επιπλέον, ο ιδρώτας κάνει την μάσκα όχι μόνο άχρηστη αλλά και βοηθάει στην μετάδοση μικροοργανισμών.

Το μόνο μέτρο που μπορεί να τηρηθεί κατά την άσκηση είναι η τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

 

Μάσκα και παιδιά

Το θέμα αυτό είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητο αλλά και επίκαιρο με το άνοιγμα των σχολείων της επόμενες μέρες. Σε πολλούς γονείς έχει δημιουργηθεί αγωνία και φόβος εξαιτίας των fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών. Οι γονείς δεν έχουν λοιπόν λόγο να ανησυχούν για την μάσκα.

Το μόνο δύσκολο σε αυτήν την υπόθεση θα είναι τα παιδιά να συνηθίσουν στη σωστή χρήση της, κάτι το οποίο με τον καιρό και την σωστή εκπαίδευση είναι εφικτό.

 

Το συμπέρασμα

Η χρήση μάσκας σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ό,τι όμως είναι δυσάρεστο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ανθυγιεινό. Οι κίνδυνοι από τη χρήση μάσκας δεν είναι μεγάλοι.

Το κάπνισμα είναι ευχάριστο, δεν είναι όμως υγιεινό.

Η γυμναστική δεν είναι ευχάριστη, είναι όμως πολύ επωφελής για την υγεία μας.

Το ίδιο και η μάσκα!

 

Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων. Ιδρυτής του Pressnea.gr