Με ανακοίνωση αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη βόρεια Συρία θα μετακινηθούν για να επιτρέψουν τουρκική στρατιωτική επίθεση.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δίνει στην Τουρκία το πράσινο φως για να επιτεθεί σε δυνάμεις Κουρδιστών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Οι Κούρδοι θεωρούνταν ως έναν από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Συρία καθώς έχουν διαδραματίσει σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην εκστρατεία κατά του ISIS στην περιοχή.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σύντομα μια στρατιωτική επίθεση ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

 

Διαβάστε επίσης: Επίθεση από την Τουρκία στην Συρία θα σήμανε γενικευμένος πόλεμος

“Η Τουρκία σύντομα θα προχωρήσει με μια οργανωμένη επιχείρηση στη Βόρεια Συρία”, ανακοίνωσε η Τουρκία.

“Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετάσχουν στην εκτέλεση της καθώς οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, έχοντας νικήσει το «Χαλιφάτο »του ISIS, δεν θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή» ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα είναι τώρα υπεύθυνη για όλους τους αιχμαλώτους του ISIS στη βόρεια Συρία.
Τον προηγούμενο μήνα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι περίπου 1.000 αμερικανικοί στρατιώτες βρίσκονταν στη βορειοανατολική Συρία. Η χθεσινή δήλωση δεν διευκρίνισε αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια πλήρη απόσυρση του στρατού των ΗΠΑ από τη Συρία.

 

Με πληροφορίες από το CNN

Απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Πληροφοριακών Συστημάτων. Ιδρυτής του Pressnea.gr