Για όσους δεν έχουν πληροφορηθεί, το πρωί των Θεοφανείων τουρκικό λιμενικό εισήλθε σε ύδατα ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και παρεμπόδισε ελληνικά αλιευτικά σκάφη. Το παρακάτω βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το Πρώτο Θέμα, τραβήχτηκε από Έλληνες ψαράδες που επέβαιναν εκείνη τη στιγμή στο αλιευτικό.

Καθ’όλη τη διάρκεια του βίντεο διακρίνονται οι προσπάθειες της τουρκικής ακτοφυλακής να ”ενοχλήσει” τους αλιείς οι οποίοι αντέδρασαν με ψυχραιμία και αδιαφόρησαν, όντας πλέον συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους γεγονότα. Ωστόσο, στο 1:50 λεπτό του βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι άντρες της γείτονος ακτοφυλακής οπλίζουν με σφαίρες πενηντάρια όπλα σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από το αλιευτικό.

Λίγο αργότερα, κατέφθασε περιπολικό τύπου RANFAR της Λιμενικής Αρχής της Κω, το οποίο διατελούσε περιπολικό έλεγχο στην περιοχή. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το Λιμενικό σε έκθεση του για το περιστατικό, η τουρκική ακταιωρός κινήθηκε σκόπιμα προς το ελληνικό σκάφος για να το εμβολίσει. Ευτυχώς, το σκάφος υπέστη απλώς μερικές υλικές ζημιές χωρίς να θρηνήσουμε θύματα.

Όσα συνέβησαν βεβαίως, δεν ήταν πρωτόγνωρα για τις λιμενικές αρχές ούτε για τους ντόπιους αλιείς. Εδώ και αρκετά χρόνια, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, την εποχή αλιείας της τσιπούρας, η τουρκική προκλητικότητα οξύνεται σε βάρος των ελληνικών αλιευτικών. Δυστυχώς όμως, όπως είχα γράψει και σε δημοσίευση μου την ημέρα του περιστατικού, τα ΜΜΕ απέκρυψαν για αρκετές ώρες το γεγονός, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία και τον παρεμβατισμό τρίτων στην επιλογή της ενημέρωσης.

Η ερώτηση είναι, να περιμένουμε μία σύγχρονη Κρίση των Ιμίων;