Ο καθηγητής οικονομικών Daniel Hammermesh είναι γνωστός για την έρευνα που έχει κάνει πάνω στο πως η ομορφιά επηρεάζει το εισόδημα των ανθρώπων και στις διακρίσεις με βάση την εμφάνιση. Στο βιβλίο του με τίτλο “Beauty Pays: Why Attractive People Are More Succesful”, ο Hammermesh αποκαλύπτει ότι ένα ελκυστικός άνδρας κερδίζει 10% παραπάνω χρήματα από τον μέσο άνδρα ακόμη και εάν αυτός κάνει την ίδια δουλεία.   

Επίσης σύμφωνα με το ίδιο βιβλίο:

 • Οι όμορφες γυναίκες βγάζουν 8% περισσότερα χρήματα από τις μέσες γυναίκες
 • Οι μη ελκυστικές γυναίκες βγάζουν 4% λιγότερα το χρόνο από τις μέσες γυναίκες
 • Οι μη ελκυστικοί άνδρες 13% λιγότερα από τους υπόλοιπους
 • Γυναίκες που δεν είναι αρκετά ελκυστικές έχουν 5% περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να μην εργάζονται
 • Τα άτομα που χαρακτηρίζονται ως “μη ελκυστικά” έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν κάποιο έγκλημα από τους υπόλοιπους
 • Τα ελκυστικά άτομα δανείζονται πιο εύκολα χρήματα από άλλους
 • Σε κάποιες περιοχές όπως το Santa Cruz, το Michigan και την Γαλλία έχουν θεσπιστεί νόμοι για την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση την εμφάνιση

Πιθανότατα και εσείς οι ίδιοι θα έχετε παρατηρήσει και στην Ελλάδα ότι πολλοί εργοδότες προτιμούν όμορφους και όμορφες, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία. Σε κάποια επαγγέλματα όπως το μόντελινγκ αυτό είναι πιο λογικό να συμβαίνει. Πάντως σημειώνεται ότι ακόμη και σε επαγγέλματα όπως την διοίκηση επιχειρήσεων συμβαίνουν διακρίσεις με βάση την εμφάνιση.

Σε συνέντευξη του στο youtube, ο ίδιος ο Hammermesh εξήγησε την αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό. Ο λόγος όπως ανέφερε είναι πρωτόγονος. Από την εποχή που άνθρωποι ζούσαν στην ζούγκλα, τα όμορφα άτομα θεωρούνταν καλύτερα για αναπαραγωγή και έτσι αυτή η αντίληψη μεταφέρεται μέχρι και σήμερα στην καθημερινή μας ζωή. Όταν λοιπόν μια εταιρία προσλαμβάνει έναν ελκυστικό άνδρα ή γυναικά περιμένει να έχει περισσότερες πωλήσεις από αυτόν/η και ότι οι συνάδελφοι του θα συνεργαστούν καλύτερα με αυτόν.

 

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό

Είναι λοιπόν προφανές ότι η εμφάνιση μετράει στον επαγγελματικό χώρο όσο αρνητικό και εάν είναι αυτό για την κοινωνία. Ακόμα και η θέσπιση νόμων για την αντιμετώπιση στις διακρίσεις με βάση την εμφάνιση δεν μπορεί να λύση πλήρως το πρόβλημα.

 

Διαβάστε επίσης: 7 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις το θαυματουργό λάδι καρύδας!

 

Μεγάλο μέρος μέρος της εμφάνισης μας δεν μπορούμε να το αλλάξουμε καθώς γεννηθήκαμε με αυτό. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποια μικρά πράγματα για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα για εμάς. Αυτά είναι:

 • Δίνουμε προσοχή στο ντύσιμο μας, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για τον εργασιακό χώρο
 • Φροντίζουμε τα μαλλιά μας (+για τους άνδρες) φροντίζουμε τα γένια μας
 • Αθλούμαστε
 • Φοράμε όμορφα και καθαρά παπούτσια

Σας συνιστούμε να όμως να μην προβείτε σε ακραίες λύσεις όπως είναι οι πλαστικές επεμβάσεις και τα μπότοξ. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να μετανιώσετε για αυτά στο μέλλον, το κόστος τους μάλλον θα ακυρώσει την επίδραση τους στο εισόδημα σας.